Pages

DIY - obyčejná plastová clona a kryt objektivu

Po pořízení zrcadlovky zřejmě nebudete mít v balení sluneční clonu. Můžete si však provizorní vyrobit - pokud chvátáte a ještě jste si jí nekoupili nebo jste ji třeba zapomněli a nutně nějakou potřebujete.



(DIY = Do It Yourself. Nevím, jestli z toho bude rovnou seriál, ale pokud si ještě něco zajímavého vyrobím, určitě o tom napíšu.)

Samozřejmě můžete použít k ochraně objektivu ruce, ale to je vcelku (dost) nepraktické. Snad každý po pořízení fotoaparátu (pokud s ním teda neplánuje fotit jen rodinné fotografie nebo selfíčka či kafe na stole) vezme foťák a běží s ním někam fotit. To byl alespoň můj případ. Jenže bylo zrovna deštivo, občas i zasněžilo a byla mlha. To není moc dobré pro objektiv, jelikož se vám na něm pak budou usazovat kapky vody. A ty na fotkách, v podobě rozmazaných kruhů, opravdu nechcete.


Vyřešil jsem to opravdu "stylově". Z PET lahve jsem ustřihl hrdlo, a více jak půlku plastu i z druhé strany. Postupně jsem zvětšoval menší otvor až mi padl na můj kitový objektiv. Z druhé strany už stačí oříznout plast jen podle nejširšího záběru objektivu (menší číslo - u 18-200mm to bude 18). Prostě jen nastavte nejmenší ohnisko a podívejte se, jestli hrany nejsou v záběru.

Zde máte naznačeno, jakou část přibližně vyříznout. Záleží však na průměru vašeho objektivu.
Docela jsem se divil, jak moc účinné tohle provizorní řešení bylo. Při dešti na objektivu prakticky nebyla ani kapka. A o to mi šlo. Snadno se sundavá i nasazuje a vcelku dobře na objektivu drží (musíte postupně dostřihávat a zkoušet na objektivu). A pokud by někdo chtěl, může v nouzi použít lihovou fixu, či nějaký tmavý papír a rázem máte dočasnou sluneční clonu.

Jedna důležitá věc. Tohle řešení je opravdu jen provizorní. Ne moc šikovné, ale v nouzi postačí. A hlavně, na fotoaparátu to vypadá opravdu strašně. Navíc, sluneční clona se používá i pro focení za slunečného počasí k odstranění odlesků, což průhledný kryt nezvládne. Dobrá plastová sluneční clona, které zabrání odleskům sluníčka, kapkám slabšího deště a nevypadá jako vytažená z popelnice, se dá koupit za přibližně 300-600 korun v mnoha obchodech. Investujte do ní, pokud jí využijete. A pozor na průměry objektivů, musíte si je při koupi pohlídat. Já už mám na své objektivy clony objednané, tak snad dorazí brzo.

Unknown

Mezi jeho zájmy patří fotografování, sociální média a Apple produkty. Pracuje v digitální agentuře a zajímá se o influencer marketing a product placement.

Žádné komentáře:

Okomentovat