Pages

Jak vlci obnovili rovnováhu v Yellowstonském národním parku

Narazil jsem na skvělé video, o které se s vámi musím podělit. V Yellowstonském národním parku začalo být kolem rok 1995 velké množství jelenů, což bylo způsobeno lidmi, kteří je před 70 lety vyhubili. A tak bylo rozhodnuto, vlci se do Yellowstonu vrátí a trochu zaříznou populaci jelenů. Vědci v tu chvíli netušili, co tímto krokem způsobí a že nepřítomnost vlků byl vlastně už od začátku problém.

Dvě slova. Trofická kaskáda. Nejvýznamější věděcký objev posledních 50 let. A případ v Yellowstonu je asi nejlepší ukázkou.

Co se vlastně stalo? Vlci loví jeleny. To řeší základní problém přemnožení jelenů, ovšem váže se na to celá řada dalších faktorů. Ve zkratce - vlci loví jeleny, jeleni se v důsledku toho vyhýbají místům, kde jsou snadnou kořistí. Na těchto místech se obnovuje flora, díky tomu přišly zpět různé druhy ptáků, bobři stavěli přehrady, vlci lovili také kojoty, díky čemuž se více rozmnožili králíci a myši. To přivedlo lišky a sovy. A takhle se vrátila rovnováha mnoha dalších druhů, což mělo za následek dokonce i změnu řek. Celý mini dokument je velmi krátký a vyžaduje základní angličtinu. Rozhodně stojí za pár minut času.

A pokud by vás tato problematika zajímala více, koukněte se na skvělý TED Talk George Monbiota - For more wonder, rewild the world, ze kterého je vytažená pasáž z následujícího videa.



Zdroj: upworthy.com


Unknown

Mezi jeho zájmy patří fotografování, sociální média a Apple produkty. Pracuje v digitální agentuře a zajímá se o influencer marketing a product placement.

Žádné komentáře:

Okomentovat