Pages

První focení se zrcadlovkou v mlze, aneb první fail s clonou

Po pořízení zrcadlovky jsem si otestoval pár snímků doma a naučil se nastavovat základní funkce. Další věc, kterou jsem udělal, bylo zhlédnutí několika videí ohledně rychlosti závěrky, ISO a clony. A teď už to chtělo jen jít fotit. Následující den byla mlha všude. Tak jsem neváhal a vzal svůj Canon na první ostré focení v přírodě.



Tak nějak jsem věděl, že fotky nebudou žádný zázrak a že hodně času strávím hledáním správného nastavení a dalších věcí. Proto jsem měl s sebou i nabitý iPhone s náhradní baterkou. Mlha byla opravdu úžasná.

No a jak jsem byl nadšený z prvního focení a mlhy, tak nějak jsem zapomněl kontrolovat všechny parametry při focení. Hlavně tedy clonu. Když fotíte krajiny, je dobré fotit s větší clonou, klidně f11 až f16. Tím docílíte velkou hloubku ostrosti a vše na fotografii by mělo být ostré.

No jo, jenže to mi v tu chvíli nedošlo. Výsledek byl, že jsem musel pár fotek v počítači smazat. Co zachránilo ty zbylé? Jednak to, že jsem fotil s širokým ohniskem, často 18mm, takže to trochu pomohlo. A za druhé to byla opravdu extrémní mlha, díky které všechno v delší vzdálenosti nebylo vidět, takže ostření na bližší objekty (stromy, cesta) zvládlo vcelku slušné fotky. Ale příště to bude chtít asi stativ.

Nejlepší na tom je, že kdyby mi to někdo řekl, pravděpodobně na to po čase zapomenu. Díky této chybě si to však budu pamatovat mnohem lépe. (Fakt se mi to při další focení už nestalo!)

Takže jestli právě začínáte se zrcadlovkou a půjdete fotit krajinky, nezapomeňte si zkontrolovat vyšší číslo u clony, které vám zajistí ostré i ty objekty, které jsou od sebe více vzdálené.


Unknown

Mezi jeho zájmy patří fotografování, sociální média a Apple produkty. Pracuje v digitální agentuře a zajímá se o influencer marketing a product placement.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, fotky vypadají moc hezky.Je vidět, že jsou od profesionála.Já fotím jedině mobil, fotky jsou z mého pohledu pěkně. A když bych chtěl nějaké profi fotky místo těch mých focených na mobilu. Využiji zde tohoto ateliéru které poblíž Kolína. Z pozdravem. A

    OdpovědětVymazat